Leenproces

Lid worden

Speelgoed selecteren

Leenproces

scherm, toetsenbord, muis

Kiezen

Uit een online catalogus of bij je lokale spelotheek

doos, overhandigen

Ophalen

Bij je lokale spelotheek

doos openen

Genieten

Voor 1-4 weken

terugnemen doos

Terugbrengen

Naar je lokale spelotheek

twee pijlen, herhaal

Herhaal

Opnieuw en opnieuw

geld

Het is gratis

Betaal wat je het waard vindt

Leen tot

4 spellen

of 2 spellen per kind.

  • Per gezin
    Wonend op hetzelfde adres.
  • Voor 1 tot 4 weken

Lid worden

Lidmaatschap van Okapi spelotheken staat open voor iedereen ouder dan 18 jaar of ouder van een kind. Je schrijft je in voor een specifieke spelotheek, bvb. Speel'Bieb Genk in de stad Genk. Het lidmaatschap is per huishouden: een account geldt voor alle mensen die op hetzelfde adres wonen, ongeacht hoeveel dat er zijn.

Aanmelden doe je zo:

We zullen je lidmaatschapsverzoek zo snel mogelijk proberen te verwerken. Dit duurt normaal gesproken minder dan vijf dagen. Zodra je lidmaatschap verwerkt is, ontvang je een e-mail met de login-gegevens voor de online catalogus en kun je speelgoed uitlenen. Bij je eerste bezoek verwachten we dat we je gegevens kunnen verifiëren. Neem dus een identiteitsbewijs mee, bij voorkeur met adresgegevens. 

Speelgoed selecteren

Je kunt speelgoed kiezen via de online catalogus van je lokale Okapi-spelotheek. Speelgoedcollecties verschillen tussen spelotheken.

  1. Selecteer eerst de spelotheek van je keuze op de locaties pagina. Een spelotheek kan meerdere ophaal-/inleverpunten hebben, elk met hun eigen tijdschema. Als je een van deze selecteert, brengt de knop 'Ga naar catalogus' je naar de catalogus van de betreffende spelotheek.
  2. Vervolgens log je in op de cataloguswebsite van de geselecteerde spelotheek met de accountgegevens die je kreeg in de email ter bevestiging van je lidmaatschap.
  3. Eenmaal ingelogd selecteer je het speelgoed van jouw keuze en geef je de ophaal- en inleverdatum aan. Je kunt het speelgoed maximaal vier weken uitlenen.

Houd er rekening mee dat u tijdens de geselecteerde periode geen speelgoed kunt lenen dat is uitgeleend en dat we enige tijd nodig hebben om uw bestelling te verwerken. Je speelgoedpakket is klaar om afgehaald te worden wanneer we hebben bevestigd dat je bestelling is verwerkt.

Speelgoed inzamelen & inleveren

Je kunt je speelgoed tijdens de reguliere openingstijden op alle locaties van je lokale Okapi-spelotheek ophalen. Wij brengen je speelgoed gedurende één week vanaf de aangegeven ophaaltijd naar al deze locaties. Je hebt dus een week tijd om ze op te halen. Houd er rekening mee dat onze afhaalmomenten beperkt zijn tot enkele uren, ongeveer één tot drie keer per week per locatie. Check vooraf welk afhaalmoment voor jou het handigst is. We zetten het speelgoed klaar in een herbruikbare tas, zodat je het gemakkelijk kunt vervoeren. Breng alsjeblieft een herbruikbare tas voor ons mee ter vervanging, of om je gereserveerde speelgoed in over te tasten. Je kan het speelgoed inleveren op eender welke locatie op eender welk openingsmoment voor de aangegeven inlevertijd.

FAQ

Veel Gestelde Vragen

Lidmaatschap

Iedereen vanaf 18 jaar kan lid worden. Lidmaatschap staat ook open voor minderjarige ouders. Het enige wat we vragen is dat je onze lidmaatschap- en huurovereenkomst respecteert en ondertekent. Het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt of waar je woont. Als je jonger bent dan 18 jaar (en zelf geen kinderen hebt), kan je deelnemen aan onze uitleenservice via een ouder of volwassen voogd.

Je kan inschrijven via de website of bij je lokale spelotheek. We vragen je naam, adres en contactgegevens. Je leest en ondertekent dan ook de lidmaatschap en huurovereenkomst lezen. Zodra je dat gedaan hebt kan je speelgoed uitlenen bij de spelotheek. Zodra je lidmaatschap volledig is verwerkt, kan je speelgoed reserveren via de online catalogus. Voor de eerste ontlening verwachten we je gegevens te kunnen verifiëren. Neem dus een identiteitsbewijs mee, bij voorkeur met adresgegevens.

In de lidmaatschap en huurovereenkomst zijn de voorwaarden vastgelegd voor het lidmaatschap van de spelotheek en het huren van spelletjes. De belangrijkste dingen zijn:

U kunt lid worden vanaf 18 jaar of als u een kind heeft. U bepaalt zelf wat u betaalt voor uw lidmaatschap.

U kunt maximaal 4 stuks per gezin lenen, of 2 per kind. Speelgoed lenen is altijd gratis.

De uitleentermijn is 1 tot 4 weken.

Via de website kun je speelgoed reserveren. Kom hem halen op de aangegeven tijd en plaats.

U bent verantwoordelijk voor het juiste gebruik van het speelgoed door iedereen die er toegang toe heeft.

Het speelgoed is voor persoonlijk gebruik. Commerciële of professionele activiteiten zijn niet toegestaan.

Zorg voor het speelgoed. Gelieve deze schoon, onbeschadigd en compleet terug te bezorgen. Controleer ze met een medewerker van de speelgoedbibliotheek.

Als iets vies, beschadigd of incompleet is, krijg je de kans om het zelf te repareren voordat er boetes worden uitgedeeld.

Have fun!

 

Het lidmaatschap beschikbaar via de website en in de spelotheek zijn bedoeld voor privé en niet voor professioneel gebruik. Op dit moment bieden we geen professioneel lidmaatschap aan, maar als je interesse hebt, kom dan eens met ons praten. We staan open om dergelijke accounts in de toekomst op te zetten.

Speelgoed ophalen en inleveren

Je kan het speelgoed ophalen op de locatie en het moment dat je hebt aangegeven bij het maken van de online reservatie. Tijdens het reservatie proces kan je uit alle mogelijke ophaalmomenten kiezen. Er zijn verschillende locaties met elk hun eigen tijdschema. Adressen en openingstijden vind je op onze locatie-pagina . We zetten je speelgoed klaar in een herbruikbare tas, zodat je het gemakkelijk kunt vervoeren. Breng alstublieft een herbruikbare tas voor ons mee als vervanging, of om uw gereserveerde speelgoed opnieuw in te pakken.

Je kunt het geleende speelgoed tijdens openingstijden op alle locaties van je lokale Okapi-speelgoedbibliotheek inleveren. Wij vragen u speelgoed in te leveren op of voor de aangegeven inleverdatum, die uiterlijk vier weken na de ophaaldatum ligt.

Uitzonderlijk kunt u misschien de leenperiode verlengen met nog eens vier weken nadat u contact heeft opgenomen met uw plaatselijke speelgoedbibliotheek. Dan kunt u gedurende de verlengde periode van acht weken op elk moment uw speelgoed inleveren.

We verwachten dat speelgoed binnen vier weken nadat je het hebt geleend weer wordt geretourneerd. We begrijpen wel dat het leven soms zijn eigen weg gaat en perfecte plannen dwarsboomt. Neem contact op met de spelotheek om hen op de hoogte te stellen van de vertraging. Zij helpen je een oplossing te vinden die de overlast voor alle betrokken partijen (jij, de volgende leners en de spelotheek) zo laag mogelijk houdt.

Ja. We willen graag boetes vermijden, maar omdat speelgoedreserveringen afhankelijk zijn van mensen die speelgoed op tijd inleveren, hebben we ze echt op de aangegeven tijd terug nodig. Daarom experimenteren we momenteel met een systeem op basis van boetes. Momenteel is het 1 EUR/item/week dat u te laat bent.

Dat is jammer. We zouden graag hebben dat je met ons speelgoed kan spelen. Denk aan locaties en tijden die voor jou geschikt zijn en Neem contact met ons op met een suggestie voor een extra afhaalpunt. We kunnen niet beloven dat we er meteen één openen, het opzetten van een nieuwe locatie kost veel moeite, maar we zullen zien wat we kunnen doen.

Misschien kan je er ééntje opstarten? Grapje. Maar moest je hierin geïnteresseerd zijn, we hebben alles in huis om je eigen Okapi-spelotheek avontuur te ondersteunen.
We zouden maar wat graag hebben dat het spelotheken-virus zich verspreidt. Vertel ons alsjeblieft waar je woont en waarom een Okapi-spelotheek in je buurt superformiweldigeindefantakolosachtig zou zijn en we zien wat we kunnen doen om er een op gang te krijgen. We zullen je waarschijnlijk nog wel enkele aanvullende vragen stellen.

Ja. Speel'Bieb Genk beschikt over een speelruimte en speelgoedmagazijn. Je kan de locatie-pagina bekijken voor meer informatie over de diensten en mogelijkheden van je lokale spelotheek. De locatiewijzers op de kaart geven aan of er een speelruimte of te bezichtigen speelgoedmagazijn is, alsook wanneer speelgoedselectie en reservatie enkel via de (online) catalogus kan.

Kapot speelgoed

Adem in. Adem Uit. Ongelukken gebeuren. Misschien kun je het repareren? Of iets ter vervanging vinden voor de ontbrekende stukken? Laat ons weten wat er is gebeurd. Als je meer tijd nodig hebt om het te repareren, kunnen we proberen de uitleentermijn te verlengen.

Ja. We willen boetes zoveel mogelijk vermijden, maar moeten er ook voor zorgen dat we een uitgebreide collectie kwaliteitsspeelgoed kunnen uitlenen. Voordat we het over boetes hebben, krijg je de kans om het probleem op te lossen. Als je dat niet kunt, vragen we je een klein bedrag bij te dragen voor niet-essentiële ontbrekende of kapotte onderdelen (2 EUR/niet-essentieel onderdeel). Als het ontbrekende of kapotte onderdeel essentieel is om te spelen, vragen we je een soortgelijk vervangend spel te doneren of het spel terug te betalen tegen de huidige waarde (we devalueren het speelgoed naarmate het ouder wordt). De spelotheek medewerker kan je vertellen hoe je dit aanpakt.

Netheid

Voor een uitgebreide uitleg, zie ons Schoonmaakbeleid.

Elk spel maken we één keer per jaar grondig schoon. Dit doen we met de hand, vaatwasser of sonicator. De meeste waterdichte speeltjes, vooral die met kleine of moeilijk bereikbare onderdelen (bijv. Lego, PlayMobil), gaan in onze ultrasoonapparaat. Tijdens de behandeling wordt speelgoed ondergedompeld in een waterbad en onderworpen aan ultrasone golven. Deze techniek maakt het mogelijk om vuildeeltjes van het hele oppervlak te verwijderen, zelfs de ontoegankelijke delen, en vernietigt 99.9% van ziektekiemen. Alle andere waterdichte speeltjes worden behandeld met een vaatwasser op een heet programma. Dit betekent dat speelgoed wordt blootgesteld aan wasmiddelen en temperaturen boven 70°C, die de meeste ziektekiemen doden. Watergevoelig speelgoed (houten speelgoed, bordspellen, puzzels) vegen we af met ontsmettingsmiddel.

Het staat leden vrij om het speelgoed aan het begin van de uitleenperiode af te vegen met ontsmettingsmiddel. We verwachten verder dat leden het speelgoed grondig schoonmaken in geval van ongevallen met ernstige vervuiling of bevestigde gevallen van coronavirus binnen het huishouden. Na zulke meldingen geven we het speelgoed een extra schoonmaakronde.

Bij terugkomst wordt speelgoed gecontroleerd op schade en netheid. Als we merken dat speelgoed vuil is, zullen we de ontlener vragen om het een extra schoonmaakbeurt te geven of dit zelf doen. Het is niet onze standaard manier van werken om speelgoed tussen uitleenperiodes schoon te maken. Ons reinigingssysteem zorgt ervoor dat zelfs het meest geleende speelgoed na ongeveer 10 uitleentermijnen grondig wordt gereinigd.

Geef de vervuiling en de ernst hiervan aan ons door. Voeg indien mogelijk foto's toe. Je kunt het spel terugbrengen voor een grondige reiniging. Omdat we niet de mankracht hebben om deze zaken direct op te lossen, betekent dit het einde van de uitleentermijn van dit speelgoed. Bij kleine problemen kan je het speelgoed zelf schoonmaken en de uitleentermijn voortzetten. Je vindt de schoonmaakinstructies bij het speelgoed voor het meeste speelgoed online, aan de binnenkant of op de verpakking.

Maak het speelgoed zo goed mogelijk schoon. Informeer bij het inleveren van het speelgoed onze vrijwilligers over de vervuiling en de maatregelen die u heeft genomen. Zij beslissen of we het speelgoed nog een schoonmaakronde geven met onze schoonmaakproducten en apparatuur.

Ja. We verwachten dat je het speelgoed schoonmaakt als het abnormaal vuil is. Als je dat niet kunt, vragen we je om 2 EUR / vuil spel bij te dragen.

Speelgoeddonaties

We accepteren al het licht gebruikte speelgoed. Koop alsjeblieft geen nieuw speelgoed om te doneren, maar geef weg wat je niet nodig hebt of tweedehands hebt gekocht. Zo krijgt je speelgoed een duurzaam leven.

Ja. Als ze in goede staat zijn. Ze gaan echter niet naar onze speelgoedcollectie, maar worden weggegeven bij speciale gelegenheden of verkocht in onze tweedehandshoek in de spelotheek of via de website.

Kind liggend met speelgoed voor haar
NL