Steun ons

Doneer speelgoed

Help ons de rekeningen te betalen

Koop een gedoneerd spelletje

Word vrijwilliger

Word een Okapi-partner

We danken onze sponsors voor hun steun!

Wil je weten hoe het werk van deze bedrijven en instellingen aansluit bij onze doelstellingen? Klik dan even op hun logo.

Sponsor worden? Wij streven ernaar om voor onze sponsors te betekenen wat hun steun voor ons betekent. Neem contact met ons op.

Doneer speelgoed

Spelen is zoveel leuker als je deelt.

Speelgoed hoort niet op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Zolang het speelgoed veilig is om te spelen, zou het opnieuw gebruikt moeten worden. Help ons de wereld schoner en vrolijker te maken door jouw ongebruikte speelgoed te doneren. Alle speelgoeddonaties ondersteunen onze missie.

Kind en oma leggen puzzel in elkaar
DonerenNiet doneren
 • Licht gebruikt speelgoed
 • Speelgoed met kleine gebreken
 • Speelgoed met enkele - niet essentiële - ontbrekende onderdelen
 • Bordspellen
 • Multimediagames en consoles
 • Muziekinstrumenten
 • Verkleedkleding (0-12j)
 • Knuffels in goede staat
 • Speelgoed al ruimschoots aanwezig in de collectie
 • Nieuw speelgoed
 • Volledig kapot speelgoed
 • Speelgoed met veiligheidsproblemen
twee meisjes spelen samen met houten speelgoed

Hoe doneer ik speelgoed?

Breng het naar een lokaal inleverpunt tijdens de openingsuren.

Kun je geen moment of locatie vinden die voor je past, neem dan contact met ons op om de alternatieve mogelijkheden te bespreken.

Hartelijk bedankt!

Doneer speelgoed

Laat het ons weten als u van plan bent speelgoed te doneren, vooral als het grotere of meerdere items betreft. Op deze manier kunnen we onze vrijwilligers informeren om er zeker van te zijn dat ze het speelgoed kunnen vervoeren en opbergen.

Help ons de rekeningen te betalen

Weet je niet wat je moet geven? Gelijkaardige initiatieven vragen ongeveer 20-50 euro per jaar. Als je je het kunt veroorloven, vragen we je om je eigen lidmaatschap te dekken. Als je meer kunt geven, wordt dat zeer op prijs gesteld. Je gift helpt om onze diensten voor iedereen betaalbaar te houden. Voel je niet verplicht om een grote som te storten als dit niet binnen je mogelijkheden ligt. Elke gift is welkom, wat het bedrag ook is.

Als vzw investeren wij al onze inkomsten in het voortzetten en zo mogelijk uitbreiden van onze dienstverlening.

Alvast dank voor jouw bijdrage.

Koning Boudewijnstichting

De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften vanaf 40 € per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB).

Via het formulier op hun website kan je heel eenvoudig een donatie doen op de projectrekening van Okapi, beheerd bij de Koning Boudewijnstichting.

Liever een gewone bankoverschrijving? Stort op rekening BE10 0000 0000 0404 BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding “623/3702/50022” (via gestructureerde mededeling).

Andere betalingsmethoden

Ook een kleine bijdrage is bij ons van harte welkom. Als je geen fiscaal attest hoeft, gebruik dan het donatieformulier met verschillende betaalmethoden of doe een bankoverschrijving op ons bankrekeningnummer: BE09 7310 5426 0357. De bankoverschrijving is de enige betaalmethode zonder transactiekosten.

Hoeveelheid

Koop een gedoneerd spelletje

Help ons de rekeningen te betalen en krijg er speelgoed voor terug! Soms kan een spelletje in perfecte staat toch niet worden toegevoegd aan de collectie. Dat speelgoed wordt via onze webshop tegen redelijke prijzen verkocht. Over het algemeen passen we een 60%-korting toe van de nieuwwaarde. Ons belangrijkste doel is om dit speelgoed een tweede leven te geven. Tegelijkertijd ondersteunt het gegenereerde inkomen ons werk. Al het speelgoed wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Gebreken worden duidelijk aangegeven.

Wil je een van deze spelletjes in jouw huis verwelkomen? Je kan door de webshop gaan om te zien wat we momenteel in stock hebben. Speelgoed kan worden opgehaald bij de aangegeven inzamelpunten of tegen een meerprijs naar een specifiek adres worden gestuurd.

Word vrijwilliger

We zijn momenteel op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met:

Houten blok met tekst 'Social media'
Houten blok met tekst 'Hosting collection points'
Houten blok met tekst 'Preparing toy packages'
Houten blok met tekst 'Fondsenwerving'
Houten blok met tekst 'Managing partners'
Houten blok met tekst 'Growing our organisation'
 • We zoeken spelotheek-enthousiastelingen met een creatieve geest om de vonk over te brengen. Jouw taak is mensen op de hoogte brengen en houden van het hele spelotheek-gebeuren via TikTok, Instagram, Facebook of Twitter. Zo zorg je ervoor dat meer mensen de weg vinden naar onze spelotheek en plezier kunnen beleven aan het delen van speelgoed. Als je ideeën hebt voor een social media campagne, horen we dat graag. Neem contact met ons op om je interesse en tijd te bespreken.
 • Geschatte vrijwilligerstijd: 2 uur per week, op momenten die jij kiest, van thuis.
 • Ervaar hoe leuk het is om Sinterklaas te zijn in deze dankbare vrijwilligersjob. Als spelotheek uitbater maak je deel uit van het kloppend hart van onze spelotheek. Je taak is eenvoudig maar van het grootste belang: speelgoedpakketten naar de ophaallocaties brengen, onze leden verwelkomen, spelen met de kinderen, speelgoed uitlenen, en geretourneerd speelgoed terugbrengen naar het magazijn. Je werkt samen met een of twee andere vaste vrijwilligers. Neem contact met ons op om je beschikbaarheid te bespreken.
 • Deze job vraagt een regelmatige inspanning (van 1x per maand tot 2x per week), maar je hebt veel vrijheid wat betreft het bepalen van de locatie en de tijdstippen. Samen kijken we wat werkt voor jou.
 • Duik in de schatkamer van de spelotheek en ga op zoek naar 'de uitverkorenen'. Samen pakken we al het speelgoed zorgvuldig in. Een koekje, een koffietje en een goede babbel zijn daarbij nooit ver weg. Als je ons een handje kan helpen, Neem contact met ons op Samen bekijken we wat jouw en onze planning past.
 • Geschatte vrijwilligerstijd: vanaf 1 uur per week, op af te spreken tijdstippen, op locatie.
 • Help ons bij het verkrijgen van subsidies, sponsoring en donaties. Dat kan in alle stilte, of met veel tamtam, afhankelijk van jouw stijl. We hebben mensen nodig die subsidie-aanvragen schrijven, maar evengoed om inzamelingsacties en promocampagnes op te zetten. Deze afwisselende vrijwilligersbaan heeft voor ieder wat wils en kan je van thuis uit doen. Is dit iets voor jou? Neem contact met ons op om je interesse en tijd te bespreken.
 • Geschatte vrijwilligerstijd: vanaf 4u/maand, op momenten die je zelf kan kiezen, van thuis.
 • Okapi spelotheek werkt samen met verschillende organisaties (bijv. bibliotheken, jeugdhuizen, kinderopvangcentra, bezorgbedrijven). Als je een sociale bij bent die geïnteresseerd is in het initiëren en beheren van dergelijke activiteiten, horen we graag van je! Neem contact met ons op.
 • Geschatte vrijwilligerstijd: vanaf 4u/maand, op momenten die je zelf kan kiezen, van thuis.
 • Wil je je eigen speelgoedbibliotheek beginnen? Of anderen daarbij ondersteunen? Neem contact met ons op. We verwelkomen je graag in de Okapi-familie.
 • Geschatte vrijwilligerstijd: vanaf 16u/maand

Kan je de aangegeven tijd niet besteden, maar heb je wel interesse om een bijdrage te leveren? Neem contact met ons op, dan kijken we samen wat bij jouw tijdsschema en interesses past.

Heb je andere vaardigheden waarmee je ons kunt helpen? Een leuk idee dat we kunnen proberen? We horen graag van je.

Waarschuwing! In team werken aan een groter doel kan leiden tot meer geluk.

Word een Okapi-partner

We zijn actief op zoek naar partnerschappen met organisaties waarvan de missie en doelen overeenkomen met de onze. Denk je dat we iets voor elkaar kunnen betekenen? We horen graag van je om een mogelijke samenwerking te bespreken.

Een spelotheek-ophaalpunt in jouw winkel of organisatie?

Een Okapi spelotheek ophaal-/inleverpunt zou een meerwaarde zijn voor elke crèche, school of bibliotheek. Voor winkels kan de aanwezigheid van een spelotheek ophaal-/inleverpunt meer potentiële klanten aantrekken en tegelijkertijd iets teruggeven aan de gemeenschap. Heb jij een interessante locatie om een afhaalpunt te hosten? Neem contact met ons op. Samen komen we tot een oplossing op maat.

Pakketbezorgers op zoek naar Sinterklaas magie

Wil je pakketjes puur plezier bezorgen? Dat kan! Sla de handen in elkaar met de spelotheek. Samen kunnen we bekijken hoe we onze gemeenschap het beste dienen.

Spelotheek-enthousiasteling opent nieuwe vestiging

Vind je het uitlenen van speelgoed geweldig en wil je zelf een spelotheek opzetten? Geweldig! Die droom kunnen we helpen waarmaken. Jij leent het speelgoed uit, wij doen de rest.

Spelotheken bundelen hun krachten

Ook spelotheken die al lang draaien, kunnen overwegen lid te worden van Okapi. Wij ondersteunen spelotheken met alles wat bij speelgoed uitlenen komt kijken. Wij helpen een handje met alle zaken die daarnaast ook moeten gebeuren (de ledenregistratie, het uitleensysteem, de website, social media, fondsenwerving, …). In onderling overleg kunnen wij een deel van deze taken overnemen, zodat het spelotheek-team zich kan concentreren op het uitlenen van speelgoed.

NL